Laško se predstavi

~

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Laško je kraj, ki ga najbolje opišejo tri besedne zveze – termalna voda, pivo in prireditev Pivo in cvetje.

Laško je kraj, ki ga najbolje opišejo tri besedne zveze – termalna voda, pivo in prireditev Pivo in cvetje. Slednja je v zadnjih letih tako pridobila na prepoznavnosti, da ta, tri dni trajajoč dogodek, ne predstavlja več samo koncertnega prizorišča in nekaj tisoč obiskovalcev, temveč organizacijo na celoletni ravni in množice obiskovalce, ki pridejo v ta mali kraj tudi iz zelo oddaljenih krajev.

Prireditev, ki je sedaj že tradicionalna, pa kljub svoji prepoznavnosti, ni tista, ki predstavlja glavno znamenitost kraja. Prva, zaradi katere je kraj Laško to, kar je, je termalna voda. Njeno zdravilno moč so odkrili že zelo zgodaj, saj zgodnje najdbe razkrivajo, da naj bi že stari Rimljani v drugem stoletju tu zgradili antično kopališče z vrelci termalne vode. Ta naj bi se nahajal na območju, kjer danes stoji Termana. Po vsej verjetnosti je bil to tudi razlog, da so tu živeli premožnejši sloji prebivalstva iz Celeie.

Da je takrat tem obiskovalcem bivanje v današnjem Laškem predstavljalo kvalitetno življenje, priča tudi veliko število najdenih nagrobnikov. Stari Rimljani so namreč verjeli, da bodo po smrti pokopani tam, kjer jim je bilo najbolj všeč.

Mesto, ki je bilo  sprva zaradi zelo slabih cestnih povezav odročno in odmaknjeno od prometnega režima, ki je povezoval ostale kraje, je svoje mestne pravice dobilo ob 700-letnici prve omembe Laškega. To je bilo leta 1927, ko je kralj Aleksander I. Laško proglasil za mesto. S tem pomembnim mejnikom se je začela pospešena izgradnja prometne infrastrukture, mestnih stavb in okolice.

Laško je edino mesto v Sloveniji, ki slovi po prav posebni arhitekturi stavb v starem mestnem jedru. Za takšno gradnjo so značilni rebrasti križni oboki, ki slonijo na stebričkih. Stavbe še danes ohranjajo takšno obliko, kar lahko vidimo na sprehodu skozi mesto.

Očarljiv pa je tudi Zdraviliški park v Laškem, ki je bil zasajen v 19. stoletju in se razprostira ob reki Savinji, na prijetni lokaciji med Zdraviliščem Laško in Termano. Čudovita zelena površina, ki prav na vsakogar deluje pomirjujoče in sprostilno, se ponaša s kar nekaj različnimi vrstami grmičevja, dreves in eksotičnih rastlin z vseh koncev sveta.

Pivovarstvo

Ena najbolj poznanih dejavnosti v Laškem in njegovi okolici je zagotovo največja pivovarna v Sloveniji, Pivovarna Laško. Njeni začeki segajo v daljnje leto 1825, ki se po turbulentnih časih, dveh svetovnih vojnah, notranjih in zunanjih nemirih in političnih nestabilnostih, obdržijo vse do danes. In ne samo obdržijo, razvijejo se v vodilno pivovarno v državi.

Pijača z večletno tradicijo, ki so jo poznali že Sumerci, je imela sprva drugačen okus od današnjega piva, v Evropo pa so jo prinesli Slovani. A, da nastane dobro in kvalitetno pitno pivo, ni bila dovolj le mešanica ječmena, vode in hmelja, temveč mnogo več. Vse se začne pri kakovosti vode in to je tudi razlog, da je Laško pivo tako kvalitetno in okusno, pravijo pivovarji. Menda naj bi bila ravno voda z okoliških hribov tista, zaradi katere ima pivo poseben in izrazit okus.

O njegovi kakovosti in okusu se lahko vsak obiksovalec kraja Laško prepriča tudi sam. Če ne na vodeni ekskurziji po pivovarni, pa v katerem izmed laških gostinskih lokalov, ki poleg piva, ponujajo tudi izvrstno in raznoliko prehrano.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.